Türkiye’ye global anlamda değer katan ve ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak zamansız projeleri hayata geçiren Bilgili Holding CEO’su Sinan Temo; doğa, kültür ve sanatın tüm hedeflerinin kesişim noktası olduğunu söylüyor. Son olarak ArtWeeks@Akaretler’de birbirinden değerli sanatçıları ve çağdaş sanatın en güncel örneklerini izleyicisiyle buluşturan Temo ile iş dünyasından ve yeniliğe olan bakışından konuştuk.
Ceket / Blazer: Neil Barret
Tişört, pantolon / T-shirt, pants: Academia
Ayakkabı / Shoes: Santoni
Türkiye’de iş dünyasında genç liderlerin yükselişe geçtiğini görüyoruz. Siz de ülkemizin en genç CEO’larından birisiniz. “Yeni” olana bu kadar çok vurgu yapılan bu dönemde, sizin yeniliğe olan bakışınızı merak ediyoruz. “Yenilik” kavramı sizin için ne ifade ediyor?
Günümüzde dünya artık teknoloji ile birlikte çok daha hızlı bir gelişim ve değişim gösteriyor. Toplumlar, şirketler, hatta bireyler dahil olmak üzere her sosyal basamak bu değişimi takip etmek zorunda. Zamana direnenler kazanamayacakları bir savaş veriyorlar. Yenilik benim için benliğini yitirmeden, geçmişinden kopmadan, yeni trend ve teknolojilere uyum sağlamak; zamansız olmaktır. Bu kapsamda her birimiz, kendi alanlarımızda gelişmeye, büyümeye, değişmeye ve tabii değişirken dönüşmeye çalışıyoruz ama bunu yaparken bizi biz yapan bağlarımızı koruyoruz. Toplumdaki bu değişim ve gelişim içimizde heyecan verici hisler uyandırıyor. Gelişen ve hızla değişen dünyada işletmeler için rekabet üstünlüğü sağlayabilmenin en güçlü yolu korkusuzca yenilikçi olmaktır. Bilgili Holding olarak bu heyecanı herkes yaşayabilsin diye projelerimizde yenilikçi hedeflerimiz doğrultusunda uzun yıllardır çok çeşitli çalışmalara imza attık ve atmaya devam edeceğiz.
Teknolojiden gündelik alışkanlıklarımıza her şeyin çok hızlı değiştiği günlerdeyiz. Siz iş hayatında dijital dönüşümün hızına ayak uydurmak için nasıl stratejiler kullanıyorsunuz?
Hem global hem de lokal iş arenasında genç yeteneklerle temas artık yenilik ile temas anlamına geliyor. Bu çerçevede şirketimizdeki genç yetenek sayısını artırıyor, onlarla beraber bizler de gençleşiyoruz. Dünya çok hızlı değişiyor ve gelişiyor. Bu değişimleri tek bir insanın takip etmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum. Kolektif bilincin tekillikten üstün olduğuna inanıyorum. Genç ve dinamik bir yapıda olup gelişmeleri takip etmenin öneminin farkına varmalıyız. Bu düşünceyle Bilgili Holding olarak bir gençleşme çabası içerisinde bünyemizdeki genç yeteneklerin yanı sıra, ülkemizin gençlerine de olanaklar sağlıyoruz. Her düzenlediğimiz etkinlikte onlar kendilerini keşfetsinler, kendilerini daha rahat ifade etsinler diye çalışıyoruz. Onların gelişimini kendi gelişimimizin bir parçası olarak görüyor, bu yolda oluşturduğumuz “know-how” ile onlara yol gösteriyor, kendi yolumuzu da onların ışıklarıyla aydınlatıyoruz.
Başarınızın merkezine koyduğunuz en temel değerler nedir?
Çok çalışmak, imkansızı yılmadan denemek, hak yememek; yol göstericimiz Serdar Bilgili’den edindiğimiz tüm bu değerler her zaman benim ayrılmaz bir parçam olmuştur. Serdar Bilgili’nin bize aktarmış olduğu vizyonun yanında elbette kendimizi ve dünyayı çok iyi analiz etmeye, yeni senaryoları iyi kurgulamaya önem veriyoruz. İnsana, doğaya, sanat ve kültüre saygı ilkesi doğrultusunda geleceği dikkatle okuyoruz. Bilgili Holding olarak Türkiye’ye global anlamda değer katan ve ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak zamansız projelerimizi çok büyük bir tutku ile hayata geçiriyoruz. Bizim için en önemli ilkelerimiz, seçici olmamızın sonucu oluşan güvenilirliğimiz ve sanat ile bağımızdan beslenen yaratıcılığımız. Yaptığımız işlerin zamansız olmasını bu iki unsura borçluyuz. Bunların yanı sıra son yıllarda etkilerini artarak gözlemlediğimiz iklim krizi ve doğal felaketler, her konunun önünde tuttuğumuz sürdürülebilirlik politikalarını hayatımızın ayrılmaz bir parçası yaptı. Doğa, kültür ve sanat tüm gayelerimizin kesişim noktası; bunları ekibimizi bir araya getiren bir tutku olarak görüyoruz. Bu tutkumuzu ve diğer tüm değerlerimizi paylaşmak bizi her daim daha çok çalışmaya ve daha derinlikli projeler üretmeye teşvik ediyor.
Takım, tişört / Suit, t-shirt: Vakko
Ayakkabı / Shoes: Santoni
Bilgili Holding olarak ArtWeeks gibi sanat etkinliklerine destek veriyorsunuz. Hatta “sanatta İstanbul’u çekim merkezi” yapmak istediğinizi söylüyorsunuz. Bu yolculuktan bahseder misiniz?
Öncelikle, Bilgili Holding tarafından güncel haline getirilen Akaretler Sıraevler, Avrupa’nın da restorasyon alanındaki en önemli projelerinden biri. Sanat tarihinde de yeri olan Akaretler, bizim merkezimiz ve evimiz. Buranın atmosferi ve kültürel mirası ile bizlere sunduğu estetiği irdeleyerek, geliştirmek için özen gösteriyoruz. Gerek Akaretler projemiz gerek yeni mega projemiz Galataport olsun bütün projelerimizde sanatın hayatın bir parçası olması, Bilgili Holding için çok önemli. Ayrıca ben bireysel olarak sanatın hayatı insan için sürdürülebilir kıldığına inanıyorum. Özellikle Covid-19’un bizi izole ettiği, insanların iletişiminin azaldığı bu zor dönemin ardından normalleşme sürecinde, sanatın birleştirici etkisi bizleri yeniden bir kılacak. Bu fikirden yola çıkarak geçtiğimiz aralık ve ocak aylarında Akaretler Sıraevler bünyesinde düzenlenen, bağımsız sanatçıları desteklemek için oluşturulan yeni sanat etkinliğimiz One Akaretler’de 27 bağımsız sanatçı, yaklaşık 140 sanat eseri ve 3 sanat inisiyatifini ağırlamış olmaktan gurur duyuyoruz. İstanbul ülkemizin olduğu gibi bizim de göz bebeğimiz. İstanbul’daki kültürel çeşitlilik ve kültürlerarası hoşgörünün sanatın temel ilkeleri ile bağdaştığını düşünüyorum. Medeniyetler, kültürler ve ekonomiler arasında köprüler kuran, dünyada iki kıta üzerine kurulu tek şehir olan İstanbul’umuz zaten şu anda dünyanın en önde gelen sanat merkezlerinden biri. Şehrin Doğu ile Batı arasındaki özgün konumu, sanatın kendini gözler önüne sermesi için zengin bir içerik sunmaya devam ediyor. İstanbul’un her karesi bizi heyecanlandırdığı için yakın zamanda Bilgili Holding bünyesinde gerçekleşecek olan İstanbul Fotoğraf Festivali’ni bu şehre katmak için çalıştığımızı duyurmak bana heyecan veriyor. İstanbul’un şimdiye kadar gördüğü en büyük fotoğraf festivalini düzenleyecek olmanın gururu içerisindeyim çünkü şehre katabildiğimiz her değer bizim için çok önemli. İstanbul’u ve sanatı yeniden bir araya getirmenin heyecanını yaşadığımız bu günlerde 30 Mart-10 Nisan tarihleri arasında düzenlenen ArtWeeks@Akaretler’de birbirinden değerli sanatçıları ve çağdaş sanatın en güncel örneklerini izleyiciyle 6. kez ücretsiz bir şekilde buluşturmuş olmak da bizim için çok büyük bir gurur kaynağı.
Genel Yayın Yönetmeni/Editor in Chief: İrem Bakic & Selim Can Çelik
Online İçerik Yöneticisi/Digital Content Manager: Gökhan Oğuz Ünal
Fotoğraf/Photography: Emre Karataşoğlu
Fotoğraf Asistanları/Photography Assistants: Mustafa Berber, Uğur Çiftdoğan, Cihan Erken
Styling: Gözde Ekici
Saç/Hair: Aylin Kısa
Prodüksiyon/Production: Müge Sarıoğlu
Comments