top of page

#İzBırakanKadınlar: Yağmur Dişçioğlu


8 Mart Kadınlar Günü'nü kutladığımız bu günde, IWC Schaffhausen’in Ülke Müdürü Yağmur Dişçioğlu ile kariyerine nasıl başladığını, Kadınlar Günü'nün ne ifade ettiğini ve sektöre yeni adım atan kadınlara vereceği tavsiyeleri konuştuk.



Öncelikle Kadınlar Günü'n kutlu olsun! Kariyerine nasıl başladığından bahsetmek ister misin? Kadınlar Günü senin için ne ifade ediyor? 

 

Magnet Quarterly’ e teşekkürler, tüm kadınların kutlu olsun!

 

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton Üniversitesi’nin çift diploma programı olan Küresel ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olduktan hemen sonra, 2009 yılında Günsal Saat firmasında Yurtdışı İlişkiler Asistanı olarak işe başladım. Tam 12 yıl sonra, firmamız Saat&Saat tarafından satın alındığında, Günsal Saat’te Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyordum. Günsal Saat, İsviçre standartlarında çalışan, sektörle köklü bağları olan güçlü bir aile şirketiydi. Benim için de adeta bir saatçilik okulu oldu. Saatle başlayan kariyer yolculuğum, saat ile devam ediyor. 2022 yılından beri Richemont İstanbul bünyesinde, hayranlık duyduğum IWC Schaffhausen’in Ülke Müdürü olarak görev yapmaktayım.


Kadınlar Günü, benim için geçmişte bu coğrafyada verilen mücadeleleri anmak, eşitlik için yapılan çalışmaları desteklemek ve bizden sonraki nesillere ilham olmak için güç toplamak anlamına geliyor.

 

Sektöre yeni giren kadınlara ne gibi tavsiyelerde bulunursun? Senin aldığın en değerli öğüt neydi? 

 

Lüks saat sektörü prestijli, ancak bir o kadar da rekabetçi ve detaylara titizlikle önem verilmesi gereken bir alan. Sektöre yeni giren kadın ya da erkek fark etmeksizin herkese öncelikle sabırlı ve öğrenmeye istekli olmalarını tavsiye ederim. Saat sektörü doğası gereği erkek egemen olsa da, kadınların yaradılıştan gelen incelikli bakış açılarını ve farklı perspektiflerini çok büyük bir avantaja çevirebileceklerini düşünüyorum.


Hayatta aldığım en değerli öğüt gerçek kibarlık kadar iyi bir savunma silahı olmadığıdır. Bu öğüt her daim rehberim olmuştur.

 

Bir işte en iyi olmak için neye dikkat edilmesi gerekir?

 

Uzun vadede başarı için öncelikle yapılan işi sevmek ve işine tutkuyla bağlı olmak gerekiyor diye düşünüyorum. Gelişmeye açık olmak, istikrar ve disiplin başarıya götüren önemli faktörler. Uzun yıllar aynı alanda çalışsanız bile, her zaman öğrenmeye aç olmanın insanı her anlamda beslediğini düşünüyorum. Dünyasını zenginleştiren, farklı alanlara merak duyan, empati yeteneği ve duygusal zekası yüksek insanların son derece başarılı olduğunu gözlemliyorum. Bu noktada tabii kişilik özellikleri de öne çıkıyor. Olumlu, yapıcı ve çözüm odaklı olmak, etkili iletişim kurabilmek de başarıya götüren anahtarlar.

 

Kadın mentorlar veya rol modeller kariyerini nasıl etkiledi? 

 

Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki hem uzak hem yakın geçmişimiz ilham veren hikayelerle dolu. Özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarında  Atatürk’ün tanıdığı haklarla bu ülkenin her alanında öncülük yapan kadınların hikayeleri ve mücadeleleri beni her zaman çok etkiliyor. Örneğin ilk kadın mühendisimiz Sabiha Rıfat Hanım’ın Anıtkabir inşaatında tek kadın olarak nasıl çalıştığını hayal ediyorum ya da ilk kadın avukat Süreyya Ağaoğlu’ nun mahkeme salonunda çekilmiş bir fotoğrafı geliyor gözümün önüne. Bir oda dolusu erkeğin içinde tek kadın olarak konuşma yapmak... Hepsi müthiş ilham verici. Ama galiba benim için en kıymetli klavuz “ileri, daima ileri” sözü her daim kulağımda olan rahmetli annem oldu.

 

Cinsiyet eşitliğini desteklemek için nasıl katkıda bulunulabilir? 

 

Bu konuda bireysel ve kurumsal düzeyde çeşitli adımlar atılabilir. Bireysel olarak kadınların birbirlerini daha çok desteklemesi gerektiğine inanıyorum. Maya Angelou’nun çok sevdiğim bir sözü var. “Bir kadın kendisi için her ayağa kalktığında, aslında tüm kadınlar için ayağa kalkmış olur.” Birbirimiz için daha çok ayağa kalkmalıyız.

 

Kurumsal olarak kadın temsiliyetini artırmak ve kadın çalışanların kariyer gelişimini desteklemek için mentorluk ve liderlik programlarının faydalı olacağını düşünüyorum.  Kadın ve erkek çalışanlar için eğitimler düzenlenmesi, şirketlerin cinsiyetçi olmayan bir kurumsal dil için düzenleme yapması da son derece önemli.

 



Kariyerin boyunca seni en çok etkileyen rol model kim oldu?

 

Hayatta bir rol model edinmek her zaman mümkün olmuyor. Ben sanırım bu konuda epey şanslıydım. 12 yıl beraber harika işlere imza attığımız Günsal Saat kurucuğu ortağı Mehmet Hilmi Salt kariyer hayatımı en çok etkileyen isimdi.  Mehmet Bey benzersiz zekası ve vizyonu ile yoluma ışık oldu.

 

Genel Yayın Yönetmeni: İrem Bakic & Selim Can Çelik

Yayın Direktörü & Röportaj: Ebubekir Elkatmış

Proje Koordinatörü: Rahşan Kürkçü Uzun

Fotoğraf: Onur Eşiyok

Saç & Makyaj: Onur Bayram

Prodüksiyon: Müge Sarıoğlu

 
 
 

Kommentarer


bottom of page