#İzBırakanKadınlar: Elif Arıcan
- Magnet Quarterly
- 7 Mar
- 3 dakikada okunur
8 Mart Kadınlar Günü'nü kutladığımız bu günde, Atasay Kurumsal İletişim Direktörü Elif Arıcan ile kariyerine nasıl başladığını, Kadınlar Günü'nün ne ifade ettiğini ve sektöre yeni adım atan kadınlara vereceği tavsiyeleri konuştuk.

Kariyerine nasıl başladığından bahsetmek ister misin? Kadınlar Günü senin için ne ifade ediyor?
Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölümü mezunuyum. Kariyerime de eğitim gördüğüm alandaki fırsatları değerlendirerek başladım. Mezuniyet sonrası neredeyse tüm arkadaşlarım İstanbul'da çalışmaya başladı. Ben ise Ankaralı olduğum için ailemin isteğiyle Ankara'da işe başladım ama aklım hep İstanbul'daydı. Ankara'da bir holdingin ve kamu bankasının iletişim departmanlarında görev aldıktan sonra kısa bir süre siyasi haberler ile kültür-sanat muhabirliği yaptım. İstanbul için güzel tecrübeler biriktirdiğim bir dönem oldu. Sonrasında bir yıl ABD’de eğitim aldıktan sonra Ankara yerine İstanbul’a dönerek, kariyerime istediğim şehirde devam ettim.
Ben şanslı bir insanım çünkü kadına çok değer veren bir aileden geliyorum. Hayatım boyunca da kadına değer veren kurumlarda çalışma fırsatı buldum. Kadınlar Günü benim için cinsiyetlerin eşitliğini hatırlama günü demek. Eğitimden iş dünyasına kadınların varlıklarının kutlanıldığı değerli bir gün. Cinsiyet gözetmeksizin her bireyin eşit ve temel haklara sahip olması gerektiğine inanıyorum.
Sektöre yeni giren kadınlara ne gibi tavsiyelerde bulunursun? Senin aldığın en değerli öğüt neydi?
İş hayatı, pek çok zorlukla ama aynı zamanda fırsatlarla dolu bir yolculuk. Özellikle kadınlar için hâlâ kırılması gereken birçok cam tavan var. Sektöre yeni giren kadınlara, kişisel gelişimlerine yatırım yapmalarını tavsiye ederim. Bu sayede bilgi ve görgüleri doğrultusunda her ortamda varlıklarını güçlü bir şekilde hissettirebileceklerine inanmalarını isterim.
İki kelime ile “oku ve kendine inan” olarak özetleyebilirim. Benim hayatta aldığım en büyük öğüt “oku”, ister yerde gördüğün bir kağıt parçasını, istersen ilgilendiğin bir alandaki kitabı ne olursa olsun “oku”. İlgi, bilgi, takip bu hayatta çok önemli şeyler. Çünkü bir şeye ilgi duyuyorsan okuyorsun, okuyorsan bilgi ediniyorsun, bilgi edindikten sonra ise artık o işte hakim olduğun için en iyi şekilde çıkmasını sağlıyorsun. Buradan bana okuma sevgisini aşılayan sevgili ilkokul öğretmenime de ayrıca minnetlerimi sunarım.
Bir işte en iyi olmak için neye dikkat edilmesi gerekir?
Bence işin özünde tutku yatıyor. Bir işte en iyi olmak için tutkuyu ateşlemek lazım. Tutkusu olan araştırıyor, öğreniyor, global ve lokal analizleri yapabiliyor, işin gerektirdiği bileşenleri buluşturup titizlikle hayata geçiriyor. Yılmadan hep aynı tutkuyla üretmenin keyfi bambaşka.
Kadın mentorlar veya rol modeller kariyerini nasıl etkiledi?
Dediğim gibi ben çok şanslıydım. İşgücünün içinde olan bir annem ve annemin bana rol model oluşturan kadın akrabaları vardı. Hepsi iş hayatının içinde; kimi yurt dışında akademisyen, pek çoğu da İstanbul’da iş hayatının içindeydiler. Ellerinden hiç kitap düşürmezlerdi. Ben de onlar gibi okuyup işimde “iyi” olacaktım. İşimde ne olursa olsun hep en iyisi olmak istedim. Pek çok hayalim vardı ama değişmeyen tek hayalim işimi her zaman en iyi şekilde yapmaktı.
Cinsiyet eşitliğini desteklemek için nasıl katkıda bulunulabilir?
Öncelikle kapsayıcı dil kullanmak gerekiyor. Dalga dalga yayılması için önemli bence. İlham verici örneklerle desteklenmesi de kıymetli. Bireyin etrafında güçlü profiller olmasının da cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Bu noktada mentorluk programlarının yaygınlaşması değerli olacaktır. Dijital dünyanın da içeriklerin yeni nesle ulaşmasında önemli bir kanal olduğu inancındayım. Bu alanlar beslenebilir.

Kariyerin boyunca seni en çok etkileyen rol model kim oldu?
Kariyerim boyunca gerek dünyada gerekse ülkemizdeki iş gücündeki tüm güçlü iş insanları ve onların ürettikleri projeler bana ilham verdi ve hala da veriyor. Tek bir kişiden söz etmem pek mümkün değil.
Genel Yayın Yönetmeni: İrem Bakic & Selim Can Çelik
Yayın Direktörü & Röportaj: Ebubekir Elkatmış
Proje Koordinatörü: Rahşan Kürkçü Uzun
Fotoğraf: Onur Eşiyok
Saç & Makyaj: Onur Bayram
Prodüksiyon: Müge Sarıoğlu
Comments