top of page

Bir Kadının Farklı Yüzleri: Elçin Sangu

Yazarın fotoğrafı: MagnetQuarterlyMagnetQuarterly

Elbise: Bulduksena, Şapka: Eli Peacock, Küpe: Mae Zae


Evrende her şey zıttı ile var olur. Çin felsefesine göre Yin ve Yang olarak adlandırıla bu iki zıt güç, her zaman bir arada bulunur. Hepimiz içimizde hem Yin hem Yang’ı barındırırız. Bu felsefeden yola çıkarak, ArtWeeks kapsamında Elçin Sangu ile gerçekleştirdiğimiz çekimde Serdar Bilgili Elçin Sangu’nun Yin, Mustafa Nurdoğdu ise Yang halini fotoğrafladı. Elçin Sangu da bizim için merak edilen soruları yanıtladı.

Elbise: Ila, Şapka Eli Peacock, Ayakkabı: Jimmy Choo / Beymen


En sevdiğiniz ve ilham verici bulduğunuz sanat türü hangisi?


Sanatın türleri arasında böyle bir ayrım yapmıyorum. Sanatın her türünü müzik, resim, heykel, mimari vs. seviyorum ve bu sanatlarla iç içe yaşıyorum. Hayatın akışı içinde gördüğüm bir resim, heykel, izlediğim bir film, dinlediğim bir müzik bende özel bir duygu uyandırabilir, ilham verici olabilir. Şahsen sanatı böyle kalıplar içine sıkıştırmayı uygun bulmuyorum. Ama tabii eğitimini de aldığımdan dolayı müzik benim hayatımda özel bir yere sahip.

 

Yakından takip ettiğiniz sanatçılar var mı? Onlara ilgi duymanızı sağlayan faktörler nedir?


Kendi alanında iyi olduğunu düşündüğüm birçok sanatçıyı takip ediyorum…Özellikle birkaç tane takip ettiğim isim var ama her gün bunlara yenisi eklenebiliyor çünkü sanat sürekli yenilenen bir olgu bu yüzden bir kişiye odaklanıp kalmamayı tercih ediyorum. Son dönemde özellikle takip ettiğim sanatçılar ise Emre Yusufi, Ergin İnan, Isabel Beyel, Derrick Santini, Zimmerman, Demetz, Daron Mouradian, Vahram Davtian.

 

Sanatta kadın figürü hep ilham kaynağı olarak yer alsa da sergilenen sanatçıların çoğu hala genelde erkek olmuştur. Bu durumun günümüzde değişmeye başladığını düşünüyor musun?


Tabii ki, kadınlar bilinçlendikçe, özgürleştikçe kaçınılmaz olarak her alanda erkek egemenliğini zorluyorlar. Hem bizde hem dünyada sanatın ve hayatın her alanında kadınların adını ve sesini daha çok duyuyoruz. Yönetmen Jane Champion, fotoğraf sanatçısı Annie Leibovitz, arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu gibi sanatçıların başarıları ve ataerkil bir dünyada ayakları üzerinde durabilmeleri yeni nesillere ilham ve cesaret veriyordur diye düşünüyorum. Gençler çok bilinçli, korkusuz ve susmak istemiyorlar. Sadece sanatta değil her alanda kadınlar gümbür gümbür geliyorlar. Bu da beni inanılmaz umutlandırıyor.


Şapka Eli Peacock, Elbise: Bulduksena, Pump: Academia, Küpe-yüzük: Mae Zae


Güçlü kadın olmayı yeni normlarla yeniden tanımlamak mümkün mü?


Bence güçlü kadın güçlü kadındır. Eski ya da yeni norma göre bir tanımı olacağını düşünmüyorum.

 

Bir toplumda sanat ve teknoloji geliştikçe cinsiyet ve eşitlik hakkında da yeni perspektifler kazanılabilir mi?


Sanatın elbette yadsınamayacak değiştirici bir gücü var. Ancak teknolojinin gelişmesi ve iletişimde sınırların ortadan kalkmasıyla dışımızdaki dünyayla ile ilgili gerçekliklerden daha hızlı haberdar oluyoruz. Bilgi ışık hızıyla yayılıyor. Dünyanın öbür ucundaki başka bir kültürü A’sından Z’sine bilebiliyoruz. Teknoloji korkularımızda, hayallerimizde, umutlarımızda yalnız olmadığımızın farkına varmamızı sağlıyor. Bence zaten son yıllarda yaşadığımız gelişmeler, sancılar ve değişimlerin hızı bu durumun bir kanıtı ve sonucu. Doğal olarak teknoloji sanattaki değiştirici gücün de hızla geniş kitlelerce algılanmasını sağlıyor.

 

Hazır cinsiyet rolleri ve eşitlikten bahsediyorken, son projeniz ‘Şehirde Kimse Yokken’ hakkında da konuşalım. İnsanlığın varoluşundan beri üretilen cinsiyet rollerine dair önemli sorular soran bu oyunda, kadınların güçlerini nereden aldığını düşünüyorsun?


Kadınların sığınağı önce kendisidir, hepimizin içinde bu güç var yeter ki cesaretle adım atabilelim.


 Full look: Ceren Ocak, Kolye: Mevaris


Oyundaki karakterin Rukiye ile hangi açıdan benzerlikler gösterdiğini düşünüyorsun?


Rukiye ile Elçin arasında aslında çok bir benzerlik yok ama benzetebileceğim nokta bilmediğin bir yere cesaret edip ben yaparım diye yola çıkabilmek…

 

İleride seni ne gibi projelerde göreceğiz?


Birçok hayalim ve yapmak istediğim şey var ama bunlara bir zaman, sınır koymadım. Son zamanlarda pek ileriye dönük plan yapmayıp yolda deneyimlemeyi tercih ediyorum.


Elbise: Magda Butrym / Beymen

 

Genel Yayın Yönetmeni/Editor in Chief: İrem Bakic & Selim Can Çelik

Online İçerik Yöneticisi/Digital Content Manager: Gökhan Oğuz Ünal

Fotoğraf/Photography: Mustafa Nurdogdu

Fotoğraf Asistanları/Photography Assistants: Cengizhan Ergün & Çağdaş Sezgin

Styling: Mehmet Yaşar Eyyubi

Styling Asistanı/Styling Assistant: Işın Şevkay

Saç/Hair: Önder Tiryaki

Makyaj/Makeup: Hamiyet Akpınar

Prodüksiyon/Production: Müge Sarıoğlu

Prodüksiyon Asistanları/Production Assistants: Bilun Atikkan & Yasemin Yıldırımgeç

Comments


bottom of page